Babylon 5

"It was the end of the Earth year, 2260
And the war had paused, suddenly.... and unexpectedly
All around us, it was as if the universe were holding it's breath
waiting.......

All of life can be broken down into moments of transition
or moments... of revelation
this had the feeling... of both


G'Quon wrote: There is a greater darkness, than the one we fight
it is the darkness of the soul, that has lost it's way
the war we fight is not against powers or principalities
it is against chaos and despair
greater than the death of flesh, is the death of hope
the death of dreams
Against this peril we can never surrender
The future is all around us
waiting in moments of transition
to be born... in moments of revelation
no one knows the shape of that future
or where it will take us
We know only that it is allways born... in pain"

(Seizoen 3 epiloog, Z'ha'dum door G'kar)

Aflevering momenteel in vertaling: Seizoen 4 - Epiphanies -      & Babylon 5 "In the Beginning"                          Welkom op Babylon 5 - The place to be!!

 

Welkom.... op Babylon 5!

Elke sci-fi liefhebber is reeds bekend met deze succesvolle serie over een ruimtestation dat rondzweeft in neutraal gebied, ver van de aarde. Een veilige haven voor ieder ras, mensen en aliens, om met elkaar de geschillen op te lossen op een vreedzame wijze. Een plek voor handel en commercie, diplomatie, reizigers en zwervers. Noem het maar op, babylon 5 heeft het!

Het begon allemaal na de oorlog tussen de Mensen en de Minbari. Door een misverstand doodden de mensen de leider van een ras genaamd de Minbari, die op hun beurt vervolgens een heilige oorlog begonnen tegen de mensheid. Echter, vlak voor het einde... vlak voordat de mensheid voorgoed uitgeroeid zou worden, gaven de Minbari zich over... zonder uitleg... zonder reden....  Een mysterie dat geen enkel ras ooit zou begrijpen.

Dit gaf de aanleiding tot het bouwen van een station waar aliens en mensen tezamen hun geschillen op een vreedzame manier op konden oplossen. Echter, het eerste station, het tweede station EN het derde station werden door sabotage vernietigd....
Het vierde Babylon station verdween spoorloos, 24 uur nadat het online gekomen was....

Maar zoals de mens is... koppig, vasthoudend.... werd het 5e Babylon station gebouwd.... Babylon 5..... dit is het verhaal... een verhaal over vuur, vernietiging, oorlog, herboren worden, groot verdriet, onvoorstelbare pijn, en grote vreugde.... het was een nieuwe tijd....het einde der geschiedenis, dat alles veranderde....... het jaar is 2258... de naam van de plaats..... is Babylon 5!

 

Op deze site kun je alles lezen over de serie, hoe het verhaal zich ontwikkelt, welke personen er in voorkomen, welke rassen er bestaan, een overzicht van de 5 seizoenen van Babylon 5, de episode-listings, feature films over de Babylon 5 Universe, pics, sounds en meer... veel meer!!!

 

Babylon 5 TV Logo

Babylon 5 - Het verhaal van de serie..

Babylon 5, een grootste serie in de USA, een vrijwel net zo'n fanatieke groep aanhangers in de UK en ook in de rest van Europa en AustraliŽ een goed bekeken SF serie. Tot voor een paar jaar terug.

Na een mooi aantal seizoenen eindigde het leven van de serie vrij abrupt met het beŽindigen van het contract door Warner Bros. Vooral de kosten van het vooruitstrevende filmwerk in combinatie met veel (dure) computeraanvullingen maakten dat verder uitbouwen van het Babylon universum niet wenselijk meer was. Een spin off in de vorm van Crusade was nog een poging de serie een nieuw leven in te blazen via een verhaal 'na' Babylon maar wel in het zelfde universum, echter dit hield het niet lang vol.

In deze special een uiteenzetting van het verhaal achter Babylon 5, een uiteenzetting van de seizoenen en de diverse dvd's welke van de serie verschenen zijn. Let wel, het is niet zeker dat al deze dvd's in Europa verschijnen, laat staan met een Nederlandse ondertiteling. Mogelijkerwijs zul je via internet op zoek moeten naar de Engelse varianten en kun je deze afspelen, dan is ook de keus voor regio 4 versies wellicht een optie gezien deze spelen op Pal formaat en (deels) voorzien zijn van Nederlandse ondertiteling.

Babylon 5 speelt, gelijk series als Star Trek, in een volledig eigen universum. Schrijver van de verhalen en brains achter de serie is J. Michael Straczynski. Uit de bovenkamer van deze fantasierijke man ontsproot het verhaal over een mensheid welke zijn eerste stappen in de ruimte heeft gezet, een aantal buitenaardse rassen ontmoet, vreselijke fouten maakt, bijna ten onder gaat, overeind krabbelt, het initiatief neemt tot het bouwen van ruimtestation Babylon (5) en een belangrijke rol speelt in het behoudt van ons sterrenstelsel. Een heleboel feiten in een enkele zin waarmee in het kort wordt samengevat waar de serie van A tot Z over gaat, echter zo kort en bondig is het geheel allemaal niet: Vijf jaar lang werd de serie de beeldbuis opgeknald en in die vijf jaar verschenen ook nog eens vijf tv-films. Het verhaal van Babylon 5 volgen we via de chronologische volgorde, waarin deze overigens ook op dvd zijn/worden uitgebracht.

Wat is Babylon 5?

Kort gezegd : een science fiction serie. Het Babylon universum barst van de raadsels, de aliens, de space-scenes, maar bovenal is Babylon 5 de setting van het verhaal waarin de mens de diverse rassen uit de ruimte probeert te verenigen in de strijd tegen het kwaad.

Het is een enorm ruimtestation, waarin een kwart miljoen mensen en buitenaardse wezens hun leven leiden. Avonturiers, handelaren, iedereen maakt er het beste van en de leiding van het geheel staat onder het auspiciŽn van een menselijke crew. Naast deze menselijke crew welke we op de voet volgen zijn er er de ambassadeurs van de grootste buitenaardse rassen (een aantal veel machtiger dan de mensen) welke ook een afzonderlijk en toch ook weer hetzelfde verhaal lijken te volgen.

In de diverse afleveringen volgen we de verwikkelingen van de crew en de ambassadeurs en maken we (via hen) kennis met de diverse verwikkelingen in het Babylon 5 universum. We komen op planeten, maken strijd mee in de ruimte en krijgen de fraaiste raadsels voorgeschoteld die het universum je voor kan schotelen. We zien de eerste aanzet tot het grotere verhaal, maken de eerste kennismakingen van de donkere kant van het heelal mee en volgen de Ďgood guysí wanneer ze verwikkeld raken in een strijd van ongekende proporties waarbij de diverse rassen moeten vechten voor hun voortbestaan en tegen het kwaad. Babylon 5 is hierbij het centrale punt, het station wat de bases vormt van waaruit de strijd wordt geleid.

Gaandeweg worden steeds meer van de raadseltjes uitgebroed tot behoorlijke mysteries om later in het verhaal een eigen plekje te krijgen en op een nette wijze afgesloten te worden. Hierbij zinspeelt de schrijver veel op de fantasie die velen over de ruimte hebben. Babylon 5 is hiermee dus een samenspel tussen space combat en mysteries waarbij echter wel naar een bepaalde climax wordt toegewerkt. Na vijf seizoenen en diverse tv-films viel echter het doek. De basis van het verhaal was uitgewerkt en hoewel een enorme schare aan fans smeekte om een vervolg werd de serie niet in zijn hoedanigheid vervolgt.

Wel wist de producent een spin-off in de trial te krijgen onder de naam Crusader. Hierin heeft de Aarde te maken met de gevolgen van de eerdere strijd. De Aarde wordt in quarantaine geplaatst en een ultra modern ruimteschip en haar crew gaan op zoek naar een geneesmiddel tegen de plaag die de mensen teistert. In een verhaal wat vooral op ontdekking is gericht doet men oeroude planeten aan, maakt men kennis met de nalatenschap van beschavingen welke werden opgebouwd in tijden dat de mensen nog niet eens bestonden en maken we kennis met buitenaardse zaken welke de fantasie weten te prikkelen. Helaas is na 1 seizoen deze serie niet doorgezet waarbij de kosten een belangrijke factor speelden.